Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kiknek szabad fogyni a terhesség alatt?

A magzat és az anya érdekében a terhesség alatt sem a túlzott hízás sem a fogyás nem javasolt, azonban kutatások szerint a túlsúlyos kismamák kivételt képeznek, és nekik előnyös is lehet, ha kicsit fogynak.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) ajánlása szerint a súlyosan elhízott nőknek 5,5-10 kilogramm hízás az ideális a terhesség alatt. A kevésbé elhízottaknak ajánlott súlygyarapodás 7,5-12,5, míg a normál testsúllyal rendelkezőknek 12,5-17,5 kilogramm.

Mivel azonban legtöbb érintett az ajánlottnál jóval többet hízik terhessége alatt, a kutatók arra keresték a választ, hogyan lehetne ezt a folyamatot biztonságosan megállítani. Az Obstetrics & Gynecology című folyóirat tanulmánya által feldolgozott négy klinikai vizsgálatba összesen 537 nőt vontak be, akik egy része táplálkozási tanácsokat kapott és naplót kellett vezetniük az általuk elfogyasztott ételekről, és a bevitt kalóriákról. Az eredmények szerint a megfelelő étkezési tanácsokkal ellátott nők átlagosan hét kilogrammal híztak kevesebbet, mint azok, akik nem részesültek ilyen segítségben.

Dr. Raul Artal, a Saint Louis-i Egyetem Orvosi Karának szülésze szerint az ajánlások „túlságosan nagyvonalúan kezelik a kérdést”. Az ő tapasztalatai azt mutatják, hogy egy elhízott kismamának nem is kell gyarapodnia, sőt, akár még öt kilót fogyhat is anélkül, hogy ezzel kárt okozna születendő gyermekének.

A túlsúlyos nők számos komplikációnak vannak várandósságuk alatt kitéve, például a terhességi cukorbetegségnek, magas vérnyomásnak, és gyakran hordanak ki a normálisnál nagyobb méretű babákat, ami megnöveli a császármetszés valószínűségét. Artal szerint az eredeti testsúly tartásával vagy a fogyással kiküszöbölhetőek ezek a veszélyek.

Ez persze nem azt jelenti, hogy terhesen kell belevágni a legújabb csodadiétákba. Artman hangsúlyozta, hogy minden olyan elhízott kismamának, aki kordában szeretné tartani a súlygyarapodását, ki kell kérnie orvosa tanácsait. Általánosságban elmondható, hogy ajánlott az egészséges, kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás – napi 30 perc séta például teljesen megfelelő.

„A terhesség nagyszerű alkalom arra, hogy elkezdjünk egészségesen élni. Ez alól az elhízott nők sem kivételek” – fogalmazott a szakember.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg-fogyas