Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Saját őssejttel gyógyították betegek szívét

Amerikai kutatók első alkalommal használtak fel a páciensek saját szívéből vett őssejteket arra, hogy helyreállítsák károsodott szívszöveteiket – írta a BBC hírportálja.

A Harvard és a Louisville-i Egyetem kutatói eredetileg az eljárás biztonságosságát kívánták tesztelni, de ennél többet értek el, mert javultak a szív pumpafunkciói is. Szívből származó őssejtekkel eddig csak állatokon végeztek hasonló kezeléseket.

A páciensek bypass-műtéten estek át, eközben vettek őssejteket tőlük, amelyeket később laboratóriumi szövettenyészetben szaporítottak tovább egészen addig, amíg 1-2 millió őssejtet nem kaptak. Az így nyert sejteket körülbelül száz nap elteltével fecskendezték vissza a páciensek szívébe a szakemberek.

Összesen 14 páciensnél alkalmazták a kezelést, akiknél körülbelül egyharmaddal emelkedett a szív pumpafunkciójának hatékonysága.

Roberto Bolli és munkatársai eredményükről az Amerikai Szívtársaság éves konferenciáján Orlandóban (Florida) számoltak be, tanulmányukat a The Lancet című orvosi folyóiratban is közzétették.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/sziv-ossejtek