Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Télen is elkél a napszemüveg!

Mindenki tudja, hogy aki túl sokat tartózkodik a napon, leég – de mi a helyzet a szemünkkel? Szakértők szerint a káros sugarak nem csak nyáron veszélyeztetik a látásunkat, hiszen télen, főleg síelés közben is ki vagyunk téve a közvetlen napfénynek.

„A napsugárzás rövid távon szó szerint megégeti a szemgolyót, gyulladttá teszi a szaruhártyát, és felsérti a kötőhártyát, a szem fehér részét takaró szövetet. Az ismételt, hosszú távú, védelem nélküli UV-hatás szemhéjdaganatot, szürke hályogot vagy makuladegenerációt is okozhat” – magyarázta Carl May szemész.

A szürke hályog a szemlencse normális esetben tiszta részén lévő homályos terület kifejlődésével jár, ami egy bizonyos méretet elérve a látást is akadályozza. A makuladegeneráció során a retina makula nevű része sérül, amely az éleslátásért felelős. A szemhéjon található egyenetlenségek pedig akár bőrrákra is utalhatnak. Mindhárom állapot orvosi ellátást igényel.

Az alábbi tippek segíthetnek megóvni szemünket a téli napsugárzástól:

• Viseljen jó napszemüveget: Érdemes egy jó minőségű darabba beruházni, amely 100 százalékos védelmet nyújt az UVA- és UVB-sugarak ellen, és az oldalán sem jut be a fény. Ez gyakran sem az ártól, sem a lencsék sötétségétől nem függ, néha egészen olcsón lehet jó termékeket találni.

• Ne bízzon a kontaktlencsében: Önmagában a kontaktlencse nem óv meg, akkor sem, ha elvileg UV-védelemmel van ellátva. Mindig hordjon mellette napszemüveget is!

• Hordjon kalapot: Megóv azoktól a sugaraktól, amelyek a napszemüveg oldaláról vagy tetejéről érhetik a szemet. Sötét színű, széles karimájú kalapot válasszon.

• Figyeljen a napszakra: Leginkább délelőtt 11 és délután 2 között fontos a napvédelem, mivel ekkor a legerősebb a sugárzás. Havas tájon vagy vízen szintén jobban ki vagyunk téve a Nap káros hatásainak.

• Soha ne nézzen közvetlenül a Napba: Még napszemüvegen keresztül is rendkívül káros közvetlenül a Napba nézni; rövid- és hosszú távú látásromlást is okozhat.

• Kezelje a károsodásokat: A sérülések általában visszafordíthatatlanok. Az amerikai Nemzeti Szemészeti Intézet kutatása szerint vitaminokkal lehet ugyan némi védelmet szerezni az időskori makuladegeneráció ellen, de az még nem egyértelmű, hogy mindez a Nap által okozott károsodásokra is igaz-e. Kérdezze meg kezelőorvosod, szüksége van-e ilyen vitaminterápiára.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szem-napfeny-tel