Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egereknél már visszafordítható az öregedés

Sikeresen késleltették, sőt visszafordították egereknél amerikai kutatók az öregedés olyan jeleit, mint a ráncok, az izomvesztés vagy a szemen kialakuló szürke hályog – írta a BBC hírportálja.

A Mayo Klinika tudósai azokat az elöregedett sejteket célozták meg, amelyekből már nem alakulnak ki új sejtek, viszont fontos szerepük van a daganatképződés megelőzésében. Ezeket a sejteket az immunrendszer távolítja el, ám idővel a „kimosás” folyamata nem tud lépést tartani képződésükkel, ezért felgyülemlenek a testben. A kutatók becslése szerint az igen idős emberek sejtjeinek akár 10-15 százaléka is ilyen elöregedett sejt lehet.

A szakemberek kidolgoztak egy módszert, amellyel genetikailag módosított egerekben sikerült elpusztítaniuk az összes elöregedett sejtet. Az állatok egyébként a génmódosítás miatt sokkal gyorsabban öregedtek volna a normálisnál, ám amikor a megfelelő hatóanyagot adagolták nekik, ez a folyamat lelassult.

Az eredményt a természetes öregedési folyamat három tünetén keresztül ellenőrizték a kísérletekben: vizsgálták a szürke hályog kialakulását az állatok szemén, figyelték az izomszövetek egy részének elvesztését és a feszességet adó bőr alatti zsírraktár fogyását.

A Nature című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmány szerint mindhárom tünet jelentősen később bukkant fel, amikor adagolták a szert az egereknek, jóllehet élettartamuk nem hosszabbodott meg. Kipróbálták a módszert természetes módon megöregedett állatoknál is, ekkor az izomfunkciók javulását tapasztalták a kísérleti egereken.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/oregedes-visszaforditasa