Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Hét tanács a hosszú élethez

A helyes életmód legalább egy évtizeddel hosszabbíthatja meg az emberek várható átlagéletkorát, és nem mellesleg a gazdaságnak is milliárdokat spórolhatnak – hívja fel a figyelmet egy elismert kanadai kardiológus.

Dr. Clyde Yancy hét egyszerű lépésről számolt be a Kanadai Kardiovaszkuláris Kongresszus résztvevőinek, amelyek segítségével az emberek 50 éves koruk után még garantáltan 40-50 évet élhetnek. A szakember szerint e hét egyszerű, életmóddal kapcsolatos lépés betartása 90 százalékos esélyt ad az embereknek arra, hogy megérjék a 90 vagy 100 évet nemcsak szívbetegség és stroke, hanem más krónikus betegségek, köztük rák nélkül is.

Testmozgás
Asz inaktív emberek esetében kétszer nagyobb a szívbetegség és a stroke kockázata.

A koleszterinszint szabályozása
Az artériákban lerakódó zsír növeli a szívbetegség és a stroke kockázatát.

Egészséges étrend
Az egészséges étkezés az egyik legfontosabb dolog az egészség megőrzése szempontjából, ennek ellenére az emberek többsége nem figyel oda a táplálkozási ajánlásokra.

A vérnyomás szabályozása
A magas vérnyomás a magyar felnőttek egynegyedét érinti. A rendellenesség szabályozásával a stroke kockázatát akár 40, a szívroham kockázatát pedig 25 százalékkal is csökkenthetjük.

Egészséges testsúly
A túlsúly vagy elhízás a szívbetegség és a stroke jelentős kockázati tényezője.

A cukorbetegség kontrollálása
A diabétesz növeli a magas vérnyomás, az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség és a stroke kockázatát, különösen akkor, ha a beteg nem szabályozza megfelelően a vércukorszintjét.

A dohányzás mellőzése
A rossz szokás elhagyásával a szívbetegség és a stroke kockázata azonnal csökkenni kezd. 15 év múlva a kockázat majdnem a nem dohányosok kockázatának szintjére csökken vissza.

Yancy szerint bár az egészséges életmód e céljait a népesség alig 10 százalékának sikerül teljesítenie, ez is azt mutatja, milyen óriási erővel bírhat a prevenció, amennyiben széles körben alkalmazzák. A szívbetegség és a stroke megelőzésének módjait ismerjük, most már csak azokat az eszközöket kell megtalálnunk, amelyek erőt adnak az embereknek a kockázatok kezelésére és a betegségek megelőzésére.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/eletmod-elethossz