Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Valódi lelki megtisztulást hozhat egy kézmosás?

Lehetséges lenne egy zuhanyozással vagy fürdéssel szó szerint megtisztulni a lelki bajoktól? Egy kutatás állítása szerint igen. Sőt: a pozitív élmények boldogító hatása is csökkenhet egy kézmosással.

Sok dal és a vallási szövegek is gyakran használják a mosakodást a lelki megtisztulás metaforájaként. "A tisztálkodás ebben az értelemben a maradék eltávolítását jelenti. Egy kézmosással, vagy egy zuhanyozással vagy akár csak a gondolatával az emberek képesek lehetnek megszabadulni a rossz, vagy éppen erkölcstelen érzésektől, netán egy nehéz döntés súlyától. Ez a testi tapasztalat segíthet eltávolítani a lelki, szellemi, elvontabb maradványokat is" – mondta Spike W.S. Lee, a Michigan Egyetem kutatója.

Lee és társa, Norbert Schwarz a kutatásuk során megfigyelték, hogy az emberek, amikor arra kérték őket, hogy ítéljék meg mások rossz oldalát, sokkal negatívabbak voltak, ha egy koszos, büdös szobában ismerték meg az illetőt. Egy másik kísérlet során a résztvevőket megkérték, hogy képzeljék el, valamilyen morálisan elítélhető dolgot tettek, majd mosakodjanak meg antiszeptikus szappannal. Érdekes módon a mosakodás után az önkéntesek kevésbé érezték magukat bűnösnek, mint előtte.

Egy harmadik kísérlet során a résztvevőket tisztán és frissen, vagy koszosan és büdösen kérték meg, hogy mondják el a véleményüket olyan kényes témákról, mint az abortusz vagy a maszturbáció. A tiszta résztvevők másokat sokkal keményebben ítéltek meg, és magukról is erkölcsösebben beszéltek, ellentétben a koszos ruhájúakkal.

A kutatók az eredmények alapján felhívták a figyelmet arra is, hogy a pozitív emlékeket, érzéseket is le lehet "mosni" ilyen módon. "Ha a tapasztalat pozitív volt, akkor annak emléke is eltűnik a lefolyóban. Sőt, az örömteli események utáni kézmosás megakadályozza, hogy az élmények elmélyüljenek bennünk, és elégedetté váljunk."



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kezmosas-lelki-megtisztulas