Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A dohányzás megduplázhatja a stroke kockázatát

Egy kanadai tanulmány szerint a nem dohányzókhoz képest a dohányosok kétszer nagyobb eséllyel vannak kitéve a stroke (agyi érkatasztrófa, szélütés) kockázatának, ami náluk akár egy évtizeddel is korábban jelentkezhet. Ugyanakkor a leszokás után csökken a kockázat.

„A stroke megelőzhető, a mostani tanulmány pedig éppen arra világít rá, milyen nagy szerepe van a dohányzásnak a betegség kialakulásában – mondta Dr. Mike Sharma, a Kanadai Stroke Hálózat megbízott igazgatója a szervezet közleményében. – A dohányzásról való leszokás, a vérnyomás kordában tartása, az egészséges étrend és a fizikai aktivitás mind csökkentik a kockázatot.”

A Kanadai Stroke Kongresszuson ismertetett vizsgálatban közel ezer stroke-os beteget figyeltek meg nagyjából két éven keresztül. A dohányosok között a stroke átlagosan 58 éves korban jelentkezett – kilenc évvel korábban, mint a nem dohányzóknál.

A dohányzás érelmeszesedéshez vezet, és növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint a nem dohányzókhoz képest a dohányosoknál kétszer magasabb a stroke ischaemiás – érelzáródással járó – típusának rizikója, és négyszer nagyobb a vérzéses stroke (agyvérzés) előfordulásáé.

A kutatásból az is kiderült, hogy a dohányosoknál nagyobb a komplikációk és a stroke megismétlődésének rizikója is. A cigarettáról való leszokás után két évvel ugyanakkor a stroke kockázata visszasüllyed ugyanarra a szintre, mint azoké, akik soha nem szívtak el egyetlen szál cigarettát sem.

Hogy a stroke kockázata minél kevesebbeket érintsen, a kutatók szerint el kell érni, hogy a gyerekek ne juthassanak dohánytermékekhez, meg kell fékezni az illegális dohányáruk használatát, folyamatosan ellenőrízni kell a dohánytermékek árát és minden eszközzel segíteni kell a dohányosoknak, hogy leszokjanak a cigarettáról.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/dohanyzas-stroke