Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nagyobb trombózis-rizikó az új fogamzásgátlóknál?

Bizonyos, újabb típusú fogamzásgátló tabletták növelik a vérrögök kialakulásának kockázatát amerikai egészségügyi szakemberek szerint. Bár a kockázatnövekedés kis mértékű, az ilyen szereket szedőknek mégis tanácsos konzultálni kezelőorvosukkal.

Bár egyelőre még csak „aggodalmukat fejezték ki” az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi tanács tagjai, valószínű, hogy a negyedik generációs, drospirenont tartalmazó készítmények nem veszélytelenek ebből a szempontból. Ezek a gyógyszerek nagy népszerűségnek örvendenek annak ellenére, hogy a gyanú már korábban felmerült velük kapcsolatban.

A vénás tromboembóliát szokás „turistaosztály-szindrómának” is nevezni, mivel a vérrögök megjelenése gyakran fordul elő a repülőn való hosszú ülés következményeképpen. Tünetei lehetnek a láb- vagy mellkasi fájdalom és a nehéz légzés. Ilyenkor a lábban keletkezik a rög, amely utána a tüdő felé indul.

A társaság szerint az új típusú fogamzásgátlót szedő nők a többi hormontartalmú készítmény használóihoz képest 50 százalékkal nagyobb eséllyel vannak kitéve a vérrögök kialakulásának. Igaz, a veszély még így is kicsi: a régi tabletták szedői közül tízezerből hat, az újak között tízezerből tíz betegszik meg.

A szakemberek hat tanulmányt vetettek össze, az eredmények azonban egymásnak ellent mondtak: míg egyesek szerint nem nagyobb a veszély, mások másfél-kétszeres kockázatot becsülnek. A kutatók azt javasolják, hogy akik már szedik ezeket a készítményeket, beszéljenek a kezelőorvosukkal, mivel lehet, hogy nincsenek is a rizikócsoportban, akik azonban csak mostanában kezdenék a használatukat, gondolják meg, érdemes-e.

„Kérdés, hogy akik már évek óta szedik a gyógyszert, abbahagyják-e Szerintem konzultáljanak az orvosukkal. Én azonban nem írnám fel ezeket új betegeknek. A vérrögöt komolyan kell venni, életveszélyes is lehet. Érdemesebb biztonságosabb szereket választani" – vélekedett Jennifer Wu, a New York-i Lenox Hill Kórház szülész-nőgyógyásza.

A rizikócsoportba tartozó nők – akik elhízottak, vagy családjukban előfordult mér vérrög – jobban teszik, ha nem szedik ezen készítményeket. A társaság azonban felhívta a figyelmet, hogy csak azokat a tablettákat vizsgálták, amelyek a drospirenon mellett nagy mennyiségű ösztrogént is tartalmaznak, így nem tudni, a veszély az alacsonyabb ösztrogéntartalmú szereknél is fennáll-e.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fogamzasgatlo-verrog