Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nem csökkenti a vérnyomást a vörösbor

Számos tanulmány kimutatta, hogy napi egy-két pohár vörösbor jót tesz a szív egészségének, és a magas vérnyomás ellen ható jótékony hatást nagyrészt a borban található antioxidánsoknak, a polifenoloknak tulajdonították. Egy új holland kutatás azonban azt mutatja, hogy a polifenolok, legalábbis elszigetelten, egyáltalán nem csökkentik a vérnyomást.

A Rotterdami Egyetem kísérletében hatvanegy, körülbelül 61 éves személy vett részt, akik mindegyike a magas vérnyomás határán volt. Az alanyok olyan folyékony tejterméket kaptak, amely a vörösbor polifenoljait tartalmazták, illetve ártalmatlan placebót. A kutatás négy hete után nem volt kimutatható eltérés a vérnyomásban a két csoport tagjai között.

Ilse Botden, a kísérlet vezetője elmondta, hogy az eredmények nem támasztották alá azt az elméletet, hogy a vörösborban lévő polifenolok okoznák a vérnyomás csökkenését, és ezáltal előnyösen befolyásolnák a szív- és érrendszert.

Ennek ellenére a vörösbor fogyasztása hatékonyan megelőzheti a szív-érrendszeri betegségeket, ugyanakkor a kutatók leszögezték, hogy ez a vérnyomástól függetlenül zajlik. Az eredmények csupán azt jelentik, hogy a vörösbor nem a vérnyomás csökkentése révén szorítja vissza a kardiovaszkuláris kockázatot, inkább gyulladáscsökkentő hatást fejthet ki, amivel csökkenteni tudja a szív-érrendszeri kockázatot.

A kutatás részleteit az Amerikai Szív Társaság orlandói konferenciáján teszik közzé.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/vorosbor-vernyomas