Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Négy tényező, amellyel megelőzhető a cukorbetegség

Egészséges életmóddal akár 80 százalékkal csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának veszélye – állítják amerikai kutatók, akik szerint a megelőzést szolgáló lépéseket az idősebbeknek is érdemes megtenni.

Az eddig is egyértelmű volt, hogy az étrend, a fittség, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztási szokások hatással vannak a kettes típusú cukorbetegség kialakulására, azonban ezek egyéni hatásai ismeretlenek voltak. Az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézetének vizsgálatai ezt próbálták orvosolni.

Jarad Reis, az Országos Szív, Tüdő és Vér Intézet vezető kutatója és munkatársai közel kétszázezer, 50 és 71 év közötti ember adatait vizsgálták, akik egyikének sem volt cukorbetegsége, valamint daganatos vagy szívbetegsége a vizsgálat elején. A 10 éves megfigyelés alatt a férfiak 9,6, míg a nők 7,5 százalékánál alakult ki diabétesz.

Az eredmények alátámasztották, hogy az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás, az optimális testsúly fenntartása, valamint a dohányzás és mértéktelen alkoholfogyasztás elhagyása önmagukban is mind jelentősen csökkenthetik a cukorbetegség kialakulásának esélyeit.

A szakemberek számításai szerint az egészséges étrend 15, a dohányzás elhagyása 20, a normál testsúly pedig 60-70 százalékkal csökkenthetik a rizikót. Minél egészségesebben él valaki, annál kisebb az esélye a cukorbetegségre, és maximálisan 80 százalékos rizikócsökkenést érhet el a fenti tényezők segítségével.

"Az egészséges életmódot elkezdeni sohasem késő, hiszen vizsgálataink szerint középkorúak esetében is csökkenhet a cukorbetegségre való hajlam" – nyilatkozta Reis.

A kutatás részletes leírása az Annals of Internal Medicine című szaklapban olvasható.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/cukorbetegseg-megelozese