Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Daganatos fájdalmat enyhíthet a kannabisz

Brit kutatók egy más területen már alkalmazott kannabisz-alapú szer új felhasználási lehetőségeit vizsgálják: a remények szerint csökkentheti az előrehaladott rákkal küzdő betegek fájdalmát.

A Sativex nevű spray fő hatóanyagai a kannabiszból kivont Delta-9-Tetrahydro-cannabinol (THC) és a Cannabidiol (CBD). A szert világszerte sok országban használják a szklerózis multiplex tüneteinek enyhítésére, és egyedül Kanadában engedélyezték végstádiumú rákban szenvedő betegeknél fájdalomcsillapításra. A gyártó ezt az Egyesült Királyságra is szeretné kiterjeszteni.

Az ehhez szükséges klinikai vizsgálatok sorában az Észak- Manchesteri Általános Kórház munkatársai elsőként végeznek vizsgálatot széleskörű beteganyagon. A kutatók célja annak kiderítése, hogy a kannabisz-spray képes-e enyhülést adni az olyan, előrealadott rák miatt krónikus fájdalommal küzdő betegek számára, akiknél a rendelkezésre álló fájdalomcsillapítók, például a morfinok erre nem képesek.

A vizsgálatban részt vevő szakemberek egyike, Sam Jole, a Pennine Acute Trust munkatársa szerint a vizsgálat áttörőnek számít, mivel a jelenlegi rákkutatások többnyire a daganatos betegségek kezelésére irányulnak, és kevés foglalkozik a palliatív ellátással, azaz a betegek szenvedésének enyhítésével.

A SPRAY III nevű vizsgálatot észak-, és dél-amerikai, valamint ázsiai kórházak bevonásával végzik majd.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kannabisz-daganatos-fajdalom