Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Modellezték a H1N1 influenzavírus biokémiai változásait

Egyedi számítógépes modellt dolgoztak ki a tel-avivi egyetem kutatói amerikai kollégáikkal arra, hogy miként jött létre a H1N1-vírus világjárványt kiváltott törzse. A felfedezés segíthet kiszűrni a jövőben a veszélyes vírustörzseket.

Nir Ben-Tal és munkatársai az influenzavírus felszínén lévő egyik fehérje, a hemagglutinin aminosav sorrendjében lezajlott változásokat modellezték. A hemagglutinin molekula – melyet a H-betű jelez a tipizálásnál – mutáció következtében évről évre megváltozik, ezért kell minden szezonra új vakcinát kifejleszteniük a szakembereknek, és így fordulhat elő, hogy a megváltozott vírus terjedési módja és sebessége is más lesz.

A kutatók egy olyan statisztikai tanuló algoritmust dolgoztak ki, amellyel összehasonlították a szokványos szezonális H1N1-vírus és a pandémiás H1N1-vírus aminosavsorrendjét. Ennek során fedezték fel, hogy melyek voltak azok a legfontosabb változások az aminosavak sorrendjében, amelyek következtében módosult az antigén receptorok helye a vírusban. Ez a változás okozta, hogy az emberi immunrendszer nehezebben ismerte fel az új vírust, és lassabban reagált rá.

„Új számítási módszerünk megmutatta, hogy a legfontosabb különbség a pandémiás törzs és a közönséges szezonális H1N1-törzs között nagyjából tíz aminosavhelyen van. Ez okozza az egészet" – idézte a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál az eredetileg az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent tanulmány szerzőit.

A későbbiekben a most kifejlesztett számítási móddal előre is jelezhetik a vírustörzsek lehetséges változásait. Ezek elemzése lehetővé teheti, hogy kiszűrjék a potenciálisan veszélyes járványt okozó törzseket.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/h1n1-influenzavirus-aminosav