Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nagyobb az északon élő emberek agya és szeme

Az északon, magas földrajzi szélességen élő emberek szemgolyója és agya megnagyobbodott annak érdekében, hogy könnyebben meg tudjanak birkózni a hosszú, sötét téli időszakkal, és a szürke, felhős nappalokkal, állítják brit tudósok. 

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a nagyobb agytérfogat nem jelent azt, hogy az északi emberek emiatt intelligensebbek lennének. A megnagyobbodást elsősorban az okozza, hogy a látásért felelős agyi terület erőteljesen megnövekedett, közölték a kutatók a Royal Society's Biology Letters című folyóiratban.

A szakemberek összesen 55, oxfordi és cambridge-i múzeumokból származó emberi csontváz szemgödrét és koponyatérfogatát mérték meg, a csontok 12 külön populációból, és a világ legkülönbözőbb tájairól származtak. A kutatók azt vizsgálták, hogy létezik-e bármiféle összefüggés az agy és a szemgödör mérete, valamint a földrajzi szélesség közötti. „A vizsgálatok során egyértelmű és pozitív összefüggést fedeztünk fel a koponya és a szemgödör mérete, illetve a földrajzi szélesség között” – nyilatkozta Eiluned Pearce, a kutatás vezetője a BBC Newsnak.

A legnagyobb méretű koponyák Skandináviából, míg a legkisebb térfogatú koponyák Mikronéziából származtak. „Mind a Föld felszínét érő fény mennyisége, mind a téli nappalok hossza csökken, ahogy távolodunk északi, vagy déli irányba az Egyenlítőtől” – mondta Pearce.

A tanulmányból kiderült, hogy az emberi evolúció e folyamata nagyban hasonlít az éjszakai állatokéra, ugyanis a bagolynak, illetve a hajnali szürkületben elsőként éneklő madaraknak is megnagyobbodott a szemük, hogy jobban lássanak a sötétben, mondta Robin Dunbar professzor.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/eszak-agy-szem