Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Növeli a teljesítményt a munka közbeni alvás

A munka közben beiktatott rövid alvás tanulmányok szerint kifejezetten jótékonyan hat a dolgozókra, és növeli a munkateljesítményt, ezért a hosszú műszakokkal járó munkakörökben érdemes lehet engedélyezni.

Dr. Alon Avidan, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem alvászavarokkal foglalkozó programjának egyik felelőse szerint „adatokkal is alátámasztható, hogy ha valaki szundít egyet munkavégzés közben, javul a teljesítménye”.

Korábban Ray LaHood , az Egyesült Államok közlekedésügyi felelőse ellenérzését fejezte ki a légiirányítók napközbeni szundítása ellen. Miután néhány irányító az éjszakai műszak során elaludt, LaHood azt javasolta, két műszak között egy órával hosszabbítsák meg a kötelezően kihagyandó időszakot, de a műszak közbeni alvást továbbra sem engedélyezték.

Avidan szerint azonban ez az egy plusz óra nem oldja meg a problémát, hiszen a légiirányítók – hasonlóan a többi éjszakai műszakban dolgozóhoz – olyan biológiai tényezőkkel kell szembenézzenek, amelyek mind alvásra ösztönzik a szervezetüket.

Mindannyian rendelkezünk egy úgynevezett cirkadián ritmussal, azaz egy napi biológiai ritmussal. Ez a ritmus délután 3-4 óra körül van a mélyponton, legtöbben ilyenkor kívánnak meg egy nagy bögre kávét. Szakemberek szerint, nem jó, ha valaki megpróbál ez ellen küzdeni, főleg olyan munkakörben, ahol hosszasan kell virrasztani. Ehelyett azt javasolják, akik munkájukból adódóan, biológiai ritmusuk ellenére kénytelenek hosszasan ébren maradni, 15-20 percre vonuljanak el aludni.

„Ennél hosszabb alvás már nem tesz jót, mert abból nehéz felébredni” – fejtette ki Dr. Helen A. Emsellem alvásszakértő, majd hozzátette, nem várható, hogy mindenki rákap erre a módszerre, mivel sokan az alvást még mindig a lustasággal kapcsolják össze. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy a munka közbeni szundikálás semmiképpen sem helyettesítheti hosszú távon a nyugodt, éjszakai pihenést.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alvas-munka-kozben