Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Bélgyulladástól védhet a vegetáriánus étrend

Európában minden ötödik-tizedik embernek vannak kisebb-nagyobb kitüremkedések, latinul divertikulumok a belein, amelyekben bármikor előfordulhat gyulladás, mely sok panasszal járhat. Brit kutatók szerint ez a vegetáriánusok között lényegesen ritkábban fordul elő.

Francesca Crowe és munkatársai arra keresték a választ, hogy a divertikulumok gyulladásos folyamata (divertikulitisz) milyen gyakori a vegetáriánus, illetve a húst is evő emberek esetében. Csaknem 12 éven keresztül zajló kutatásuk során 47 ezer felnőtt emésztési panaszait vizsgálták, akik közül több mint 15 ezer volt vegetáriánus.

A divertikulum gyulladását a nyugati civilizáció betegségének tartják, mert a világ színes bőrű lakosságában nem nagyon fordul elő. A vizsgálat szerint a vegetáriánus étrendet követőknél a divertikulumok gyulladása csaknem harmadával ritkábban következett be, mint a húst is bőségesen fogyasztók között. A legritkábban azokat érintette a probléma, akik naponta átlagosan 25 gramm növényi rostot fogyasztottak.

Egy tíz évvel ezelőtti felmérés szerint az ajánlott napi rostbevitel 18 gramm, ehhez képest a férfiak 72 százalékának étrendjébből hiányzik az elegendő rost, és a nőknél a helyzet még rosszabb: 87 százalék.

Az eredményeiket a British Medical Journal című szaklapban közlő kutatók hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi táplálkozási ajánlásban a növényi rostok bőséges fogyasztása sok zöldség, gyümölcs, teljes őrlésű kenyérfélék evése útján mindenki számára ajánlott, akkor is, ha nem vegetáriánus.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/divertikulum-gyulladas-vegetarianus-etrend