Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Növeli a stroke kockázatát a terhesség

A terhesség növeli a stroke (szélütés) kockázatát amerikai kutatók szerint, akik a terhességi magas vérnyomás veszélyeire is felhívják a figyelmet.

A Loyola Egyetem neurológusainak a Women's Health című tudományos folyóiratban megjelent áttekintő tanulmánya szerint a nem terhes nőkhöz lépest a várandósoknál mintegy 2,4-szer magasabb a stroke kockázata, és 

A terhesség alatt kialakuló magas vérnyomás, más néven preeklampszia az anyai és magzati halálozás vezető oka világszerte. A több szervre kiterjedő rendellenességre a magas vérnyomás mellett fehérjevizelés jellemző, kezeletlenül pedig súlyos szövődményeket von maga után, ami mind az anyára, mind a gyermekre végzetes lehet.

Súlyos preeklampszia során csökken a vizelet mennyisége, tüdővizenyő, májelégtelenség, alacsony vérlemezkeszám és véralvadási zavarok jellemzőek, illetve a mentális állapot is megváltozik. A tünetek fejfájásban, kábultságban, látótér-kiesésben, vakságban, vagy rohamokban nyilvánulhatnak meg, de jelentkeznek más központi idegrendszeri jelek is.

A kezeletlen preeklampsziának kétféle kimenetele lehet: eklampszia, amely az epilepsziáshoz hasonló görcsökkel és kómával jár, illetve HELLP-szindróma, amire a vörösvértestek pusztulása, emelkedett májenzimszint, alacsony vérlemezkeszám, valamint vérzés, májelégtelenség jellemző.

A tanulmány szerzői szerint a terhesség alatti magas vérnyomás és a fenti tünetek jelentkezése azonnali és agresszív beavatkozást igényel, ugyanis az állapot igen gyorsan jut el végkimeneteléig.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg-stroke