Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Étrend-kiegészítő csökkentheti a melanoma kockázatát

A D-vitamin és a kalcium szedése csökkentheti a leghalálosabb bőrdaganat, a melanoma kialakulásának kockázatát azoknál a nőknél, akiknél korábban már más típusú bőrrákot diagnosztizáltak, közölték amerikai kutatók.

A Stanford Egyetem munkatársai 36 ezer, 50 és 79 év közötti amerikai nőt vizsgáltak, akik fele étrend-kiegészítőként naponta 1000 milligramm kalciumot és 400 nemzetközi egységnek megfelelő D3-vitamint szedett, míg többiek placebót kaptak. Az átlagosan hétéves követés során mindkét csoportban nagyjából 1700 bőrrákos eset fordult elő, ebben tehát nem találtak különbséget a kutatók.

A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban ismertetett tanulmány szerint azonban eltérés mutatkozott a melanomával diagnosztizáltak számában: 82 nő a vitamint szedők csoportjában és 94 nő a placebót szedők körében. Még nagyobb volt a különbség, amikor azt nézték meg, hogy a korábban más típusú bőrrákkal már kezeltek között milyen arányban bukkant fel a melanoma. Az vitaminos csoportban tíz, míg a placebós csoportban 24, korábban más bőrrákkal diagnosztizált nőnél alakult ki melanoma.

Jean Tang kutatásvezető és munkatársai tanulmányukban hangsúlyozták, hogy a kis számok miatt az eredmény csupán valószínűsíti az összefüggést, ám normál adag D-vitamin és kalcium szedése ésszerűnek és ártalmatlannak látszik az érintett, magasabb melanoma-kockázattal élők körében.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/d-vitamin-kalcium-melanoma