Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Halálosabb lesz a hőség a jövőben, mint a hideg

Spanyol kutatók előrejelzése szerint 2040-re több halálos áldozatot szed Európában a hőség, mint a hideg – közölte a Nature tudományos magazin online kiadása.   

A számítógépes modellezésben csak a hőmérséklet változását vette figyelembe Joan Ballester kutatásvezető és csoportja, így az extrém hideget és meleget, figyelmen kívül hagyták viszont az áradások, a szárazság és a viharok miatti halálozásokat. A barcelonai klímakutatók Európa kétszáz régiójára illesztve elemezték a várható hőmérsékleteket.

Európában jelenleg a hideg több halálos áldozatot szed, mint a meleg. Ez a klímaváltozás következtében lassan eltolódik, kevesebben halnak meg a hideg, de némiképp többen a meleg miatt, így a kutatók számításai szerint a két ellentétes tendencia összegződése miatt 2025 körül lesz a legkevesebb, hőmérséklettel összefüggő haláleset. Ekkor 11 ezerrel kevesebben halnak majd meg a hideg és a hőség miatt együttesen évente, mint jelenleg.

Ezt követően azonban erőteljesebben növekszik majd a hőség áldozatainak száma, mint amennyivel csökken a hideg miatti elhalálozás. Európa egyes részeire a modell eredményei alapján a többinél is nagyobb hőség vár, például néhány dél-európai térségre, különösen pedig Olaszországra.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hideg-meleg-halaleset