Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Végzetessé teheti a vérátömlesztést a mogyoró

Korábban is sejtették, most pedig klinikai bizonyítást is nyert, hogy súlyos allergiát okozhat a vérátömlesztést kapott embereknél, ha a donor a véradás előtt a mogyorót eszik.

A New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban megjelent esettanulmány szerint egy hatéves fiúnál súlyos allergiás reakciók jelentkeztek, mivel öt véradó donora közül három mogyorót evett a vér levételét megelőző estén.

Az esetet Joannes Jacobs, a Radboud Egyetem (Nijmegen, Hollandia) orvosi központjának munkatársa írta le. A gyerek akut limfoblasztos leukémiája miatt kapott vért: nem sokkal később kiütések jelentkeztek nála, vérnyomása lezuhant, és légzési nehézsége támadt. Édesanyja visszaemlékezése szerint ugyanilyen reakciókat mutatott a fiú egyéves korában, miután mogyorót evett.

Jacobs szerint az allergiás reakció azért következhet be ilyenkor, mert a mogyoróban lévő fő allergén fehérje nem bomlik le az emésztés során, ráadásul hozzájárul egy másik fehérje kialakulásához, amely a vérbe bekerülve 24 órán át benne is marad. A fiúnak mindkét allergénnel szemben voltak antitestek a vérében.

A hasonló esetek elméleti lehetőségét már 2003-ban felvetették, ám „ez az első klinikai jelentés róla” – hangsúlyozta Jacobs.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mogyoro-allergia-veradas