Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szorongóssá tehet, ha sérül a bélflóra?

Kanadai kutatók elsőként találtak összefüggést egérkísérletekben a bélbaktériumok jelenléte és az állatok viselkedése, valamint agyi kémiája között.

A McMaster Egyetem kutatói egészséges felnőtt egerek bélflóráját antibiotikumok adagolásával tették tönkre. A viselkedésüket figyelve megállapították, hogy az egerek ezután jobban szorongtak és kevésbé voltak figyelmesek.

A hangulatváltozás követése mellett mérték a depresszióhoz és szorongáshoz köthető, úgynevezett agyi neurotrófikus faktor (BDNF) mennyiségét, és úgy találták, hogy az megemelkedett. Amikor megszüntették az antibiotikum adagolását, az állatok bélflórája helyreállt, és ezt követte a viselkedés, valamint az agykémia normalizálódása is.

Annak bizonyítására, hogy a baktériumok befolyásolhatják a viselkedést, a kutatók csíramentes – génmódosított – egerekbe telepítettek át normál „életvitelű”, felfedező kedvű állatokból baktériumflórát. Azt tapasztalták, hogy az egyébként alapállapotukban passzív, csíramentes egerek viselkedése felélénkült, aktívabbak és bátrabbak lettek.

A tanulmányt a Gastroenterology című szakfolyóiratban tették közzé.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/belflora-viselkedes