Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Titokzatos kórra utal az éjszaka jelentkező fájdalom

Az éjszaka hirtelen jelentkező derékfájás, amelyre lehetetlenség nem felébredni, egy titokzatos betegség, a Bechterew-kór tünete is lehet. A gerincen elcsontosodással járó, ízületi merevséghez vezető krónikus gyulladásos betegség leggyakrabban fiatal férfiakat támad meg.

Negyven év felett igen ritkán alakul ki Bechterew-kór, vagy más néven SPA (spondylitis ankylopoetica) , amely a betegség szakértői szerint ma Magyarországon mintegy 20 ezer embert érint. Leggyakrabban a 20-45 közötti férfiakat támadja meg, fokozatosan jelentkező tünetekkel. A betegség kevesebb tünettel járó, enyhébb formái a nőknél gyakoribbak.

„Legtöbb páciensünk ereje teljében lévő, aktív fiatalember, akiknek sajnos sokáig nincs is tudomásuk betegségükről” – mondta el az idén május 7-ére eső Bechterew-kór világnapja alkalmából megrendezett eseményen Dr. Bálint Géza, a Csont és Izület Évtizedének hazai koordinátora.

Tünetek

„Az egyik legjellegzetesebb tünet, hogy a beteget a fájdalom felébreszti az éjszaka közepén vagy hajnalban” – mondta el Géher Pál professzor. A kellemetlen érzés egy kis mozgásra, tornára elmúlik, s a beteg újra el tud aludni általában.

A panaszok az ágyéki gerincre, a medencecsontra lokalizálódnak, és kezdetben nem jellegzetesek. A keresztcsonti fájdalom helye pontosan nehezen mutatható meg; a deréktájon, a farpofák területén, s a comb hátsó felszínén kellemetlen érzés jellemző, amely kezdetben csak időszakosan jelentkezik – főként időjárásváltozáskor, ahogy azt sokszor a betegek jelzik. A fájdalom kezdetben terheléssel is összefügg, ami megnehezíti az elkülönítést a gerinc kopásos betegségeitől (porckorongbetegségek, lumbágó, isiász).

A kezdeti gerincpanaszok, a derékfájás után az idő előrehaladtával a tünetek egyre erősebbek lesznek, s már a nyugalmat is zavarják. Átlagos esetben ezek fokozatosan – évtizedek alatt – kiterjednek az ágyéki gerincre, ami a mozgás jelentős beszűkülésével jár; majd a háti gerincszakaszra, és a nyaki szakaszra. A mozgáskorlátozottság a beteg munkaképességét, életminőségét is nagyban meghatározza.

A fájdalmat az íntapadási helyek igénybevétele okozza, amely leggyakrabban a medence, a sarok, a könyök és a térd területén jelentkezik. Számos SPA-s betegnél a gyulladásos panaszok a gerincen kívüli is megjelennek. Ilyen társuló állapot lehet a szem gyulladása (uveitis), a gyulladásos bélbetegségek (IBD: Crohn-betegség, colitis ulcerosa), a pikkelysömör, de kialakulhat másodlagos csontvesztés és szív-érrendszeri betegség is. Az SPA akár tíz évvel is megrövidítheti a betegek életét, a halálozás elsődleges okai fertőzések, veseelégtelenség és szív-érrendszeri szövődmények lehetnek.

A tünetek enyhíthetők

Bár a csigolyák csontosodása nem fordítható vissza, a betegség ma már nagyon jól kezelhető, és a tünetekkel való együttélés megkönnyíthető, azonban nagyon fontos a korai diagnózis, amit a klinikai tünetek mellett a röntgen- vagy MRI-felvételeken kimutatható keresztcsonti ízületi gyulladás alapján állítanak fel.

”Mint minden betegségnél, az első és legfontosabb ennél a kórnál is a korai felismerés, majd a megfelelő kezelés megválasztása, mivel a cél az hogy, a betegek ne veszítsék el munkaképességüket.” – hívta fel a figyelmet Dr. Ortutay Judit.

Az ízületi gyulladás és a fájdalom gyulladásgátlókkal – leginkább nem szteroid gyulladásgátlókkal – és fájdalomcsillapítókkal enyhíthetők, ami mellett fontos a rendszeres gyógytorna végzése is. A súlyos, és a hagyományos kezelésre nem reagáló esetekben új és hatásos kezelési lehetőséget jelent a biológiai terápia: a szervezet saját fehérjéivel szemben ható ellenanyagokat tartalmazó gyógyszereket injekcióban vagy infúzióban adják be.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/bechterew-kor