Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Boldogabb, aki nem a múlton rágódik

A boldogság titka: nyitottnak lenni, és csak a jóra emlékezni, a rosszat pedig elfeledni – ezt a hangulatjavító receptet ajánlják amerikai kutatók.

A San Franciscó-i Egyetem pszichológusai önértékelő tesztek segítségével vizsgálták 750 önként jelentkező diák személyiségjegyeit, azaz, hogy ki mennyire extrovertált, neurotikus, befogadó, lelkiismeretes és barátságos, majd megvizsgálták "időnézetüket", nevezetesen, hogy a múlt, a jelen vagy a jövő felé fordulnak inkább. Mindezek után az alanyoknak nyilatkozniuk kellett arról, hogy milyen fényben látják múltjukat: kedvezőben vagy sem.

A végeredmény egyértelműen azt mutatta, hogy boldogabbak a nagyon nyitott személyiségek, akik kellemes nosztalgiára hajlamosak és a rossz emlékekre is derűsen gondolnak vissza. Épp az ellentéteik a neurotikus alkatúak: ők eltúlozzák múltbeli kudarcaikat, vagy/és túl sokat rágódnak rajtuk – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

A kutatók szerint az egész vizsgálat eredménye azt sugallja, hogy azok is boldogabbá tehetik magukat, akik múltjukat "rossz szemmel" nézik, ugyanis nem kell egész személyiségüket megváltoztatniuk – ami elég nehéz feladat – ahhoz, hogy közérzetük javuljon, hanem elég, ha "időnézetüket" javítják – amit sokkal könnyebb megtenni.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/boldogsag-mult-szemelyiseg