Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Kövérebbek a vallásosak?

Bár kutatások szerint a vallásos emberek általában jobb egészségnek örvendenek, mint mások, egy vizsgálat szerint azok, akik gyakran járnak vallásos szertartásokra, jelentősen nagyobb eséllyel lesznek elhízottak középkorúan.

A vallásos élet és az egészség közt pozitív összefüggés van: a vallásos tevékenység – akár privát, akár közösségi – jobb fizikai állapotot, kisebb mértékű depressziót és nagyobb boldogságot eredményez, jelentette ki Jeff Levin, a Baylor Egyetem Vallás és Népességegészségügy Programjának igazgatója. Arra is utalnak azonban jelek, hogy a vallásos emberek jobban is híznak.

Az Amerikai Szív Szövetség atlantai konferenciáján közzétett tanulmányban egy korábbi, hosszú távú felmérés adatait elemezve kiderült, hogy a vallásukat legsűrűbben gyakorlók 32 százaléka elhízott lett a vizsgálat ideje alatt, miközben a legkevésbé hitbuzgók között ez az arány mindössze 22 százalék lett.

A tanulmány nem azt bizonyítja, hogy a vallásos élet hizlal, az eredmények mégis meglepőek, mondta el a tanulmány szerzője, Matthew J. Feinstein, a chicagoi Északnyugati Egyetem orvostanhallgatója.

Vajon miért híznak el ezek az emberek? Levin szerint az egyik lehetőség, hogy az istentiszteletre, bibliakörbe, imacsoportkba járók általában "csak egy helyben ülnek, ahelyett, hogy mozognának odakinn. A vallással kapcsolatos étkezési szokások sem éppen egészségesek, folyton ünnepelnek valamit, az összejövetelek után lakomát tartanak vagy édességeket szolgálnak fel, sült csirkét, állati zsiradékban sült hagyományos kóser ételeket, stb."

Felmerül az is, hogy túlsúlyuk ellenére a vallásos emberek miért egészségesebbekmégis. Feinstein szerint ezt az egyszerű tény is magyarázhatja, hogy kevesebb köztük a dohányos. Bármi is legyen az ok, a tanulmány rámutat arra is, hogy az imádság helye felvállalhatja az elhízás elleni küzdelmet is. "A megoldás részei lehetnek, például úgy, ha felhívják a figyelmet a túlsúlyra és egészségvásárokat rendeznek. – mondta el Dr. Daniel P. Sulmasy, orvostudományi és etikai professzor. A lelkipásztorok, különösen a szegényebb körzetekben, szorgalmazhatnák a friss termékek fogyasztását a gyorsételekkel szemben."A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/vallas-tulsuly