Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kémiai anyag befolyásolhatja a szexuális preferenciát?

Bár az emberi szexualitásra vonatkozóan nem lehet következtetéseket levonni belőlük, ránk nézve mégis érdekes eredményt hoztak kínai kutatók egereken végzett vizsgálatai: a hím egerek szexuális preferenciáját egy, az agyukban található kémiai anyag befolyásolja.

A Nature tudományos magazin online kiadásában ismertetett eredmények szerint a génmódosított, szerotonin nevű ingerületátvivő anyag nélküli hím egereknek csökkent az érdeklődésük a nőstények iránt. Ez az első eset, amikor kimutatták, hogy a szerotonin szerepet játszik egy emlős szexuális preferenciájában.

A hírt ismertető BBC-nek nyilatkozó szakértők figyelmeztetnek ugyanakkor annak veszélyeire, hogy az eredményből következtetéseket vonjanak le az emberi szexualitásra. „Bár a kérdés, hogy egy hím párzási próbálkozásait ki felé irányítja, alapvetően fontos a társadalmi kapcsolatok szempontjából, keveset tudunk az emlősök szexuális preferenciáját szabályozó molekuláris és sejtszintű mechanizmusokról” – írták maguk a pekingi kutatók a Nature honlapján.

A kutatók először olyan egereket hoztak létre, amelyek agya nem volt fogadókész a szerotoninmolekulákra, mert hiányzott az ehhez szükséges receptor. Ezek az egerek a normál egerekkel ellentétben nem a nőstényeket részesítették előnyben közös ketrecbe helyezve, hanem egyforma érdeklődést mutattak a hímek és a nőstények iránt.

Hasonló eredmények születtek akkor is, amikor úgy módosították az egereket, hogy agyuk magát a hírvivő anyagot, a szerotonint nem termelte. Ehhez a triptofán-hidroxiláz 2 jelű gént „ütötték ki” a kutatók, amely nélkülözhetetlen a szerotonin termeléséhez.

Keith Kendrick professzor, a cambridge-i Babraham Intézet idegtudósa hangsúlyozta, hogy az egereknél a szexuális viselkedést a szaglás irányítja, az emberi szexualitásra ez sokkal kevésbé érvényes. Mint hozzátette, a szelektív szerotonin visszavételt gátló gyógyszerek (SSRI-k) alkalmazásából már nagy mennyiségű tudományos információ gyűlt össze, ám ezek azt mutatják, hogy az ember szexuális preferenciájára nincs ilyen hatással a szerotonin.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szexualis-preferencia-szerotonin