Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az egészségért egyen mediterránul!

A mediterrán étrend nemcsak a metabolikus szindróma esetén bír jótékony hatással, de annak egyes elemeit is kedvezően befolyásolhatja egy görög elemzés szerint – például jó hatással lehet a magas vérnyomásra vagy a cukoranyagcserére.

Demosztenész Panagiotakosz, az athéni Harokopio Egyetem kutatója ötven tanulmány adatait összegezte, amelyek összesen félmillió ember vizsgálatán alapultak. A Journal of The American College of Cardiology című szaklapban közzétett elemezése szerinte az első, amely szisztematikusan foglalkozik a mediterrán konyha úgynevezett metabolikus szindrómára gyakorolt pozitív hatásával.

A mediterrán étrend lényege a telítetlen zsírsavak, például olívaolaj magas aránya, a gyümölcsök-zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és alacsony zsírtartalmú tejtermékek naponta történő, valamint a hal és csirkehús, diófélék és hüvelyesek hetente való fogyasztása. Fontos jellemzője, hogy vörös húst ritkán, de alkoholt rendszeresen, csak kis mennyiségben, az étkezések alkalmával tartalmaz.

Az ilyen táplálkozási szokások betartásáról már számos kutatás bizonyította, hogy együtt jár az halálozás, a szív-érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és néhány típusú daganat alacsonyabb kockázatával. Panagiotakosz szerint segítségével az említett szindróma is megelőzhető, és egyes összetevői, azaz a túlsúly, a kóros vérzsír-összetétel, a magas vércukorszint és a magas vérnyomás is jól kezelhetők a mediterrán étrenddel. A probléma egyre inkább elterjedt az ipari országokban, és összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/metabolikus-szindroma-mediterran-etrend