Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Lánymagzataiknak ártanak az édesszájú kismamák

A terhesség alatti túlzott cukorfogyasztás különbözőképpen hat a fiú és lánymagzatokra: a lányok megfelelő tápanyagellátását akadályozhatja, ám a fiúkra nézve nem jelent fenyegetést, figyelmeztetnek szakemberek.

A fruktóz egy egyszerű cukor, amely természetes formában gyümölcsökben, a mézben és néhány zöldségfélében található meg, de az élelmiszeripar is gyakran használja, például az édesített üdítőkben. Ezek, illetve a cukros ételek fogyasztása is az oka annak, hogy manapság egyre gyakoribb a terhesség alatti túlzott súlynövekedés és cukorbetegség.

Az új-zélandi Auckland Egyetem kutatóinak különböző emlősökön végzett vizsgálatai arra utalnak, hogy a túlzott cukorfogyasztás káros hatással lehet a lánymagzatok fejlődésére. A kísérletekben vizsgált nőstény patkány magzatok közül azoknak, amelyek naponta 26 teáskanálnyinak megfelelő mennyiségű fruktózoldatot kaptak, kisebb placentájuk volt, mint a kevés cukrot kapóknak. A szakemberek mindebből arra a következtetésre jutottak, hogy a cukor akadályozza a megfelelő tápanyagellátást.

Az Endocrinology című folyóiratban közzétett eredményeikből az is kiderült, hogy a fruktózzal etetett patkányok nőstény magzatainak vérében magasabb volt a fruktóz és glükóz szintje, mint a hím-, vagy bármely más, mindössze vízzel táplált patkány magzatoké. A szerző, Mark Vickers jelenleg egy utótanulmány keretei között ellenőrzi az eredményeket.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg-cukor