Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nem mindig kell csillapítani a gyerekek lázát

A láztól minden kisgyerekes szülő fél, és amerikai gyerekgyógyászok szerint gyakran túl is kezelik, pedig lázcsillapításra nincs is mindig szükség.

Az Amerikai Gyerekgyógyászati Akadémia (AAP) három hónaposnál nagyobb gyerekekre összpontosító jelentése szerint nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a gyerekeknél a kezelés nélkül hagyott láz görcsöt vagy agykárosodást okoz, ahogy arra sem, hogy a láz mérséklése a betegséget csökkentené.

A 38 Celsius-fok alatti testhőmérséklet gyerekeknél nem számít láznak, az ennél magasabb láz csillapítását a vény nélkül kapható acetaminofen vagy ibuprofen hatóanyaggal javasolják a jelentés szerzői, Henry Farrar és kollégái.

A lázcsillapítás legfontosabb oka az legyen, hogy a gyerek közérzete javuljon – ajánlják. A szülők hajlanak arra, hogy túlkezeljék a lázat, még akár fel is ébresztik az alvó gyereket, hogy lázcsillapítót adjanak be neki. A szerzők nem határoznak meg egy adott testhőmérsékletet, amikor már mindenképpen szükséges megkezdeni a lázcsillapító alkalmazását, kiemelik viszont a gyerek viselkedésének és annak változásának megfigyelését mint szükséges teendőt.

A Pediatrics című szakfolyóirat online kiadásában közzétette jelentés szerzői hangsúlyozzák, hogy a láz önmagában nem betegség, hanem mechanizmus, amely segít a fertőzés elleni küzdelemben, csökkentheti a vírusok és baktériumok szaporodását, és segítheti a védekezéshez fontos immunsejtek termelődését a szervezetben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyerekek-lazcsillapitas