Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kémiai anyagoktól függ, ki hogyan szerelmes

Az agyunkban található kémiai anyagoknak és hormonoknak döntő jelentősége van abban, hogy életünk során hosszú időn keresztül ragaszkodunk-e ugyanahhoz a partnerhez, vagy folyton az újdonságot keressük.

Dr. Helen Fischer antropológus több mint három évtizeden keresztül tanulmányozta a romantikus szerelem mibenlétét. Elmondása szerint a másik személy iránt érzett vonzalmunkban nagy szerepet tölt be a kémia.

A szakember szerint e szempontból az emberek személyisége négy alapvető típusba sorolható: vannak a felfedezők, az építészek, a rendezők és a tárgyalók. Hogy ki melyikbe tartozik, azt az agyunkban található két kémiai anyag – a dopamin és a szerotonin –, valamint két hormon, a tesztoszteron és az ösztrogén szintje határozza meg.

Például ha a szerotonin van jelen dominánsan, akkor az „építész” kategóriába tartozunk: az ilyen emberek nyugodtak és hűségesek a párjukhoz. A dopamin dominanciája azonban ennek épp az ellenkezőjét okozza: akikre ez jellemző, azok mindig valami újat keresnek. A magas ösztrogénszint gazdag képzelőerőt és kiváló társas készségeket eredményez, akire azonban inkább a tesztoszteron túlsúlya a jellemző, azok többnyire határozottak és keményfejűek.

„A szerelem persze továbbra is egy megfejthetetlen misztérium marad, de az ismert mondás erre a helyzetre is igaz: ’a tudás hatalom’. Azaz, ha ismerjük önmagunkat, tudjuk mire vágyunk, hogyan szeretünk mi, és hogyan a másik, akkor megragadhatjuk a csodát, rátalálhatunk az igaz szerelemre és valóra válhatnak álmaink” – fejtette ki Dr. Fisher.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szerelem-szerotonin-dopamin