Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egy csepp vérből kideríthető az életkor

Holland kutatók olyan módszert dolgoztak ki, amellyel egy csepp vérből egy évtizedes pontossággal megállapítható egy ember életkora.

Az évek előrehaladtával az emberi szervezetben a csecsemőmirigy (thymus) helyét, amely a T-limfocitákat termeli, fokozatosan zsírszövet veszi át. Minden egyes alkalommal, amikor egy T-sejt kifejlődik, újraszervezi a DNS-ét, hogy a patogéneket és egyéb idegen molekulákat felismerő receptorokat hozzon létre, ilyenkor pedig a szükségtelen DNS-hurkok hátramaradnak.

Manfred Kayser holland kutató és kollégái a T-sejtekben ezeket a DNS-hurkokat mérte fel, és az adatokat összevetette a vizsgálatukban szereplő személyek életkorával. Az eredmények alapján sikerült megállapítani olyan összefüggést a DNS-hurkok mennyisége és az egyén életkora között, amellyel legfeljebb 9 év tévedéssel képesek megállapítani bárkinek az életkorát egyetlen csepp vér elemzése révén.

A felfedezés valószínűleg leginkább a törvényszéki orvosi vizsgálatok terén lehet majd hasznos módszer. Kayser úgy véli, segítségével az ártatlan gyanúsítottak is kiszűrhetőek lesznek, illetve a katasztrófák sújtotta területeken az áldozatok azonosítása is pontosabbá válhat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ver-eletkor