Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A leszbikus félrelépést inkább megbocsátják a férfiak

Egy tanulmány szerint a heteroszexuális párkapcsolatokban a férfiak sokkal megbocsátóbbak, ha barátnőjük egy mási nővel csalta meg őket, mintha egy másik férfival tette volna azt. Ugyanakkor egy nő inkább kitart párja mellett, ha az nővel lépett félre, mintha egy férfival lett volna viszonya.

Az austini Texas Egyetem kutatói szerint ez új megvilágításba helyezi a tényt, miszerint a férfiak egyszerre több szexpartnerre vágynak, a nők viszont egy hű társra. „A féltékenységi mechanizmus férfiaknál és nőknél más-más hatásra indul be, a férfiaknál az apaságuk, apává válásuk féltése működik, míg a nőknél az elhagyatottság lehetősége tűnik fenyegetőnek” – számolt be róla, Jaime C. Confer evolucionista pszichológus.

A kutató és munkatársai hétszáz főiskolai hallgatót kértek meg, hogy mondják el, egy elkötelezett kapcsolat során hogyan ítélnék meg a különféle hűtlenségeket. A férfiak ötven százalékos valószínűséggel randiznának tovább egy lánnyal, akinek leszbikus viszonya van, és csupán huszonkét százalékos valószínűséggel egy olyannal, akinek heteroszexuális kapcsolata van mellettük.

A nőknél más volt a helyzet, ők huszonnyolc százaléknyi esélyt adtak annak, hogy továbbra is találkoznának egy fiúval, akiről kiderülne, hogy heteroszexuális viszonya van, és huszonegy százaléknyi eséllyel tartanának ki olyan mellett, aki homoszexuális kapcsolatot tart fenn.

Az eredmények a Personality and Individual Differences című folyóiratban jelentek meg.

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/felrelepes-megbocsatas