Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Hét próbálkozás után tud leszokni az átlagos dohányos

Az átlagos dohányos öt év próbálkozás, és hét sikertelen kísérlet után képes végleg letenni a cigarettát kutatók szerint, akik háromezer dohányzó és leszokott ember viselkedését tanulmányozták.

A leszokás nagyon stresszes időszak, különösön az első hét, amikor az elvonási tünetek és nikotin utáni sóvárgás a legerősebb, mondja Cary Cooper, a Lancasteri Egyetem professzora. A felmérésben megkérdezettek szinte mindegyike egyetértett azzal, hogy az első cigarettamentes hét volt élete egyik legstresszesebb periódusa, ami még egy válást vagy egy esküvő megszervezését is felülmúlta.

Cooper szerint bizonyos napszakok is nehezebbnek bizonyulhatnak az elvonási tüneteket tekintve, ezért ajánlatos valami új hobbit keresni, vagy elkezdeni sportolni, amivel el lehet terelni a figyelmet a cigaretta utáni vágyakozásról.

A tanulmány szerint a legtöbb ember akkor szánja el magát a leszokásra, mikor elkezd aggódni az egészségi állapota miatt. A résztvevők egyébként átlagosan 27 éves korukban szoktak le, és nagyjából három hónap múlva érezték magukat nem dohányzónak.

Sokan azért próbáltak lemondani a káros szenvedélyről, mert az hátrányt jelentett az ellenkező nemmel való kapcsolatok kialakításában, de a leszokást motiváló tényezők között szerepelt még az, hogy a dohányzás légzési nehézséget okoz. Emellett sokan érezték azt, hogy mások elítélik és megbélyegzik őket rossz szokásukért, ami miatt egyébként a résztvevők több mint fele érezte magát kényelmetlenül és bizonytalanul.

A megkérdezettek közel fele állította, hogy a leszokás némi súlygyarapodással járt, míg 20% jelentősen meghízott, miután abbahagyta a dohányzást.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/dohanyzas-leszokas