Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Gyakran jár együtt az alkoholizmus és a túlsúly

Az emberi agyban a mértéktelen evés ugyanarra az élvezeti központra hat leküzdhetetlen erővel, mint egy másik szenvedélybetegség, az alkoholizmus. Kutatók erre vezetik vissza, hogy a túlsúly és az alkoholfüggőség egyre gyakoribb az amerikai társadalomban.

A Washingtoni Egyetem orvosi karának kutatói azt figyelték meg, hogy az utóbbi időben egyre több családban halmozottan fordul elő együtt az alkoholizmus és a túlsúly. Egy adatgyűjtő vizsgálat tanúsága szerint 1992-höz képest a megfigyelt közösségben lényegesen többen lettek alkoholisták és ugyanakkor elhízottak tíz évvel később.

Richard A. Grucza vezetésével a kutatók a szenvedélybetegségek oldaláról közelítette meg a kérdést. A kábítószerekkel kapcsolatban régóta ismert a keresztfüggőség: ha valaki fogékony valamilyen drogra, gyakran válik függővé valami más, hasonló szerre is.

„A szenvedélybetegségek kutatásában gyakran találkozunk a keresztfüggőséggel, amikor az a kérdés, hogy az egyik szer iránti megállíthatatlan hajlam más hasonló hatású szerre is kialakul-e – a mondja Grucza. Az alkohol és a drogok esetén ez az összefüggés ismert. Ez az új vizsgálat azt jelzi, hogy az alkohol és az elhízás között is létezhet ilyen kapcsolat.”

A szakember szerint a jelenlegi étrend több kalóriát cukrot, sót és zsírt tartalmaz, mint évtizedekkel előbb, ezek az anyagok pedig ugyanazt a jutalomközpontot érik el az agyban, mint az alkohol vagy a drogok. „Ez a magyarázata annak, hogy ezeknek az ételeknek a túlfogyasztása azokra az emberekre jellemző, akik a függőséget okozó kábítószerekre is hajlamosak.”

A megállapítások alapját két, az az alkoholizmussal foglalkozó vizsgálati anyag áttekintése adta. A vizsgált, csaknem nyolcvanezer amerikai család közül azokban, ahol az 1990-es években az alkoholizmus gondot jelentett, 2002-ben a nők között 49 százalékban több volt a túlsúlyos, mint azokban, ahol nem ittak. Ez az összefüggés a férfiakra is vonatkozott, de nem volt ennyire feltűnő.

Grucza professzor szerint a jelenség magyarázata bizonyos esetekben az is lehet, hogy vannak, akik egyik függőséget a másikra váltják át: sokan alkohol helyett többet esznek. „Az alkohol is kalória, de az igazi alkoholisták többsége éhezik, mert az ennivaló helyett minden pénzét szeszre költi.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tulsuly-alkohol-fuggoseg