Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Testképzavaros férfiakat kutatnak a magyar pszichiáterek

Újszerű probléma az izomdiszmorfia, a férfiak speciális testképzavara, amely az izomzat képzelt hiányosságával való kóros foglalatosságot jelent. Erről, valamint a „tetoválásgyűjtőkről”, a placebo alkalmazásáról és a lovasterápiáról is szó esik majd a Magyar Pszichiátriai Társaság szerdán kezdődő, Civilizáció, Lélek, Agykutatás című XVI. Vándorgyűlésén.

Mint a szervezők közleménye kiemeli, az izomdiszmorfia gyakran társul például testedzésfüggőséggel, a társas kapcsolatok romlásával, szigorú diétázással, anabolikus szteroid szedésével és dependenciával.

 

„Egy most bemutatott vizsgálat elsődleges célja e kórkép hazai előfordulásának felmérése volt a fokozott kockázatú populációban. A kérdőíves adatokon alapuló előfordulás 17,2 százalékos volt, a vizsgált minta átlagéletkora 27,5 év” – emeli ki a közlemény.

A fokozottan veszélyeztetettek és a „normális” testépítők összehasonlítása során kiderült, hogy az izomdiszmorfia szempontjából magas kockázatú személyek szignifikánsan fiatalabbak voltak, magasabb volt az ideálisnak tartott testsúlyuk, illetve kifejezetten nagyobb mértékben voltak testedzésfüggőek.

„Szintén a modern trendekre válaszoló téma a tetoválásgyűjtők vizsgálata. A tetovált embert a posztmodern társadalom tévhitek alapján negatív gondolatokkal bélyegzi meg” – mutat rá a dokumentum. Ezzel szemben a káros szenvedélyekre vonatkozó vizsgálati adatok ellentmondanak az előítéleteknek, viszont a tetováláshalmozókra jellemzőbb az impulzivitás, az egocentrizmus, és jobban kedvelik a szokatlan embereket és dolgokat, mint az 'átlagos' emberek” – mutatnak rá a szakemberek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/pszichiatriai-vandorgyules