Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Befuccsolt a felkarba ültethető fogamzásgátló

Félezernél több nő esett teherbe Nagy-Britanniában, miután egy hosszú távon ható fogamzásgátló implantátumot hibásan helyeztek el náluk – közölte a brit kormány gyógyszereket és orvosi eszközöket felügyelő hatósága, az MHRA.

Az Implanon elnevezésű, felkarba ültethető, hormonnal töltött eszközt 1999-ben engedélyezték. Használói közül összesen 1607-en tettek panaszt az eszközre, főként mellékhatásokra hivatkozva, és 584 nő számolt be nem kívánt terhességről.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig kilenc károsult nőnek fizetett a nemzeti egészségbiztosítási alap kártérítést.

A gyufaszál méretű, progesztogén hormont tartalmazó pálcika elvileg három éven át nyújt védettséget a teherbe esés ellen. A műanyag tubust azonban sok esetben vagy túl mélyre ültették be, vagy kimozdult helyéről.

A terméket a gyártó azóta a Nexplanon elnevezésű eszközzel helyettesítette, melynek a könnyebb elhelyezés kedvéért applikátor része is van, ám a meglévő Implanon-készletet nem vonták ki a piacról. A termékeket a Merck gyógyszeripari óriás MSD leányvállalata gyártja.

Ha jól helyezik el, az Implanon 99 százalékos biztonságot nyújt – ez az arány megegyezik a tablettás fogamzásgátlók által nyújtott biztonsággal. Az elmúlt 12 évben mintegy 1,4 millió nő alkalmazta az implantátumot hormonális fogamzásgátlóként, különösen népszerű volt a fiatalabb korosztályban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/beultetheto-fogamzasgatlo-terhesseg