Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

DNS-teszttel megállapítható a hajszín

Egy új, holland kutatók által kidolgozott génteszt segítségével a bűnügyi nyomozók a DNS alapján nagy valószínűséggel képesek meghatározni az illető hajszínét.

A rotterdami Erasmus Egyetem törvényszéki molekuláris biológiával foglalkozó részlegének vezetője, Manfred Kayser szerint kutatásaik eredményei azt mutatják, hogy a DNS-információkból 90 százalékos pontossággal megtudható, ha valakinek vörös haja van. Még nagyobb biztonsággal hoz eredményt a teszt a fekete hajúaknál.

A kutatók európaiak százainak DNS-ét és hajszín-információit használták fel, és olyan géneket elemeztek, amelyekről köztudomású, hogy közük van a hajszínhez. Az új eljárás révén az árnyalatok közötti különbség is kimutatható, így például a szőke és a sötétszőke, valamint a vörös és a vörösesszőke közötti eltérések is.

Az analízishez szükséges DNS származhat vérből, spermából, nyálból és más biológiai anyagokból is, amelyet a nyomozók össze tudnak gyűjteni. Manfred Kayser szerint mindeddig csak a ritkaságszámba menő vörös hajat tudták kimutatni DNS alapján.

A kutatók a Human Genetics című tudományos folyóiratban számoltak be eredményeikről.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hajszin-dns-teszt