Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egyre gyakoribb a terhesség alatti emlőrák

Egyre nagyobb az emlőrák aránya a terhes nők körében, aminek az az oka, hogy a nők egyre későbbre halasztják a gyerekvállalást, figyelmeztet egy német szakértő. A betegség és kezelése nem csak az anyára, de a magzatra nézve is veszélyt jelent.

A rák diagnózisa nehéz döntés elé állítja a várandós nőt, mert a kezelések árthatnak a fejlődő magzatnak. Ennek ellenére kutatók most azt ajánlják, a daganatos terhes nők rákkezelése a lehető legkevésbé térjen el a szokásostól.

Sibylle Loibl és kutatótársai 313 emlőrákos állapotos nőt követtek nyomon hét éven át. A nők életkora 23 és 47 év között volt, 23 százalékuk terhességük első trimeszterében, 42 százalékuk a másodikban, 36 százalékuk pedig a harmadikban volt. Az alkalmazott kezelések között a várandós nők egy részénél kemoterápia is volt.

A nők közül 29-en döntöttek a terhesség megszakítása mellett, két baba a születést követően meghalt. Kissé nagyobb volt a koraszülöttek aránya azoknál, akik nem kaptak kemoterápiát, míg a babák átlagosan kicsit nagyobb súllyal születtek, amikor az anya kemoterápiában részesült.

A veleszületett rendellenességek aránya némiképp nagyobb volt a kemoterápiát kapott és az abban nem részesült anyák babáinál is a szokásos adatokhoz képest. Az átlagnépesség körében ezen rendellenességek aránya 1-3 százalék, ám Loibl szerint a követésben szereplő nőknél ez az arány magasabbnak bizonyult.

A tanulmányban részt vevő nők átlagos túlélési ideje 55 hónap volt. A szakemberek eredményeik alapján azt ajánlják a várandós rákbeteg nőknek, hogy folytassák terhességüket.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/emlorak-terhesseg