Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A kerékpározás rontja a spermiumok minőségét

A legtöbb testedzési forma csupán kis befolyással van a spermiumok egészségére, ám a legalább heti öt órát kerékpározó férfiaknak kevesebb és kevésbé aktív spermája van – állapították meg amerikai kutatók.

Versenysportolók körében végzett vizsgálataik során a Bostoni Egyetem kutatói összefüggést találtak a kerékpározás és az ivarszervi, valamint húgyúti problémák és a gyengébb spermaminőség között.

Lauren Wise és munkatársai 2200 átlagos életvitelű férfit is kikérdeztek és vizsgáltak, amiből kiderült, hogy a testedzés bármely más formája és a spermiumok minősége között nem mutatkozott összefüggés.

Míg a rendszeres sporttevékenységet nem végző férfiak 23 százalékánál találtak alacsony spermiumszámot, addig a hetente legalább öt órát kerékpározó férfiak 31 százalékánál jelentkezett a probléma. A sokat kerékpározók 40 százalékánál kevés volt a mozgékony spermiumok aránya, míg a másik csoportnál ez a gond csak 27 százalékban bukkant fel – derült ki a Fertility and Sterility című szakfolyóiratban közzétett tanulmányból.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kerekparozas-spermiumok