Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A tartós fájdalom agyi okát fedezték fel

Bár ma már igen sok hatásos fájdalomcsillapító áll rendelkezésre, a krónikus fájdalmak, például a végstádiumú daganatos betegek kezelése még nem kielégítő. Ezen változtathat egy most felfedezett agyi enzim, amely tartósítja az idegsérülések utáni fájdalomérzetet.

A Science tudományos magazinban ismertetett tanulmány kanadai és dél-koreai szerzőinek vizsgálatai során az enzim blokkolásával sikerült csillapítani kísérleti egerek fájdalmát. Mint Min Zhuo kutatásvezető, a Torontói Egyetem munkatársa közölte, az eredmények hozzásegítik a tudósokat a krónikus fájdalom hátterében álló agyi mechanizmusok alapjainak megértéséhez.

A kutatók a proteinkináz M-zeta jelű enzim emelkedett szintjét állapították meg sérült egerek egy adott agyterületén. Ahhoz, hogy igazolni lehessen az enzim funkcióját, létrehoztak egy génmódosított egérmodellt, amelyben az enzim termelődéséért felelős gént hatástalanították. Kiderült, hogy ezek az egerek, amelyeknél hiányzott az enzim, kevesebb krónikus fájdalmat tapasztaltak idegsérülés után, sőt olyanok is voltak köztük, amelyek egyáltalán nem jeleztek fájdalmi reakciókat.

A szakemberek remélik, hogy munkájuk segíti új, hatékonyabb fájdalomcsillapítók kifejlesztését, amelyek az igen nehezen kezelhető neuropátiás fájdalmakat is enyhítik majd.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kronikus-fajdalom-enzim