Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Ellentmondások a kalcium- és D-vitamin-pótlás körül

Egy Kanadában és az Egyesült Államokban tevékenykedő orvosokból álló szakértői bizottság megállapítása szerint ellentmondóak a D-vitamin és a kalcium pótlásának előnyeiről készült tanulmányok eredményei.

A bizottság mintegy ezer tanulmány áttekintése alapján nem talált egyértelmű bizonyítékot a két hatóanyag bevitelének mennyisége, valamint a rák, a szívbetegségek és egyéb problémák megelőzése között. Egy területen találtak meggyőző adatokat: a csontok egészségének mindenképpen jót tett a D-vitamin és a kalcium megfelelő szintje.

A szakértők 1997 óta először Észak-Amerikára vonatkozó új irányelveket is megfogalmaztak. Azt javasolják, hogy a felnőttek napi 700 és 1300 milligramm közötti kalciumot vegyenek magukhoz, D-vitaminból pedig 600 és 800 nemzetközi egységnek (IU) megfelelő mennyiséget. Glenville Jones, a 14 tagú bizottság egyik tagja kiemelte, hogy a legtöbb Észak-Amerikában élő embernek nincs hiánya D-vitaminból. Kiegyensúlyozott étrenddel, esetleg némi téli vitaminpótlással hozzájuthat valaki a szükséges mennyiséghez.

A kalcium napi bevitelére 2000 milligrammos maximumot javasoltak, a D-vitaminból pedig 4 ezer nemzetközi egységet, mert ezen értékek fölött megnövekszik a vese és egyes szövetek károsodásának kockázata.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/d-vitamin-kalcium-potlas