Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Különleges kezelést igényelnek az epilepsziás nők

Az epilepsziás nők kezelésekor német kutatók szerint a betegek éppen aktuális hormonális állapotát is figyelembe kell venni, amivel csökkenthető lehet a betegséggel kapcsolatos komplikációk előfordulása.

Sabine Weil, a Müncheni Egyetem kutatója és munkatársai átvizsgálták az epilepszia kezelésére ajánlott irányelveket, illetve a fogamzásról és várandósságról szóló nemzetközi szakirodalmat, beleértve a fogamzásgátlást, a hormonális hatásokat és a lehetséges gyógyszeres kezelést is.

Megállapították, hogy a gyermeket tervező epilepsziás nők számára megelőzésként már a fogamzás előtt javasolt folsavat szedni, és az első trimeszter végéig érdemes folytatni. Hacsak nincs más kezelési lehetőség, ezeknek a nőknek nem szabad az epilepszia kezelésére szolgáló valproátot adni annak lehetséges magzatkárosító hatása miatt, és azt is figyelembe kell venni, hogy az ilyen szert szedő epilepsziás nőknél gyakrabban fordul elő policisztás ovárium szindróma.

A Deutsches Ärzteblatt International című folyóiratban publikált kutatási eredményekből az is kiderült, hogy néhány epilepsziaellenes szer gyengítheti vagy akár ki is olthatja a fogamzásgátlók hatását, ugyanakkor a szájon át szedhető fogamzásgátlók is csökkenthetik az epilepszia elleni gyógyszerek koncentrációját a vérben. A változó kor után lévő nőkre vonatkozóan pedig a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy azoknak, akiket régóta kezelnek epilepsziaellenes gyógyszerrel, rendszeresen kell csontsűrűség-vizsgálatot végezni, mivel az ilyen nők fele a kezeléssel összefüggő csontritkulásban szenved.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/epilepszia-nok-kezeles