Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Évi 600 ezer halált okoz a passzív dohányzás

Világszerte évente minden századik haláleset a passzív dohányzás számlájára írható, ami évente több mint 600 ezer halálozást jelent. Az áldozatok közül 165 ezer gyerek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei a The Lancet című tudományos folyóiratban számoltak be az átfogó kutatásról, amely első alkalommal pásztázta globálisan a passzív dohányzás hatását.

A felmérésből kiderült, világszerte a gyerekek 40, a férfiak 35 és a nők 33 százaléka szenvedi el akaratlanul a dohányfüstöt. A WHO becslései szerint 379 ezren az ebből adódó szívbetegségben, 165 ezren légúti megbetegedésekben, mintegy 37 ezren asztmában, 21 ezernél is többen pedig tüdőrákban halnak meg.

A kutatók 2004-es adatokat vettek figyelembe, mert ennél frissebb számok nem állnak rendelkezésre a megfigyelt 192 országban.

A passzív dohányzás leginkább nőket sújtja, az áldozatok 46 százaléka nő. A gyerekek és a férfiak aránya 28, illetve 26 százalék. A gyerekek mindenekelőtt a fejlődő országokban vannak kitéve veszélynek. A bolygó szegény országaiban különös veszélyt jelent, hogy a passzív dohányzás kéz a kézben jár a fertőző betegségekkel.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/passziv-dohanyzas-halalozas