Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

A kétnyelvűeknél később jelentkezik az Alzheimer-kór

Átlagosan öt évvel később jelennek meg az Alzheimer-kór tünetei a kétnyelvű, vagy több nyelven beszélő embereknél, állapították meg kis létszámú tanulmányukban kanadai kutatók.

A Baycrest Rotman Kutatóintézet munkatársai 211, Alzheimer-kórral diagnosztizált páciens klinikai adatait elemezték. A kór miatti leépülés az érintettek agyában a nyelvi készségektől függetlenül megjelent, mindazonáltal a kétnyelvűeknél később jelentek meg olyan tünetek, mint a memóriaromlás, a zavartság, valamint a nehézségek a problémamegoldásban vagy a tervezésben.

„Nem állítjuk, hogy a kétnyelvűség bármely módon megelőzné az Alzheimer-kórt vagy a szellemi leépülés más formáit, de hozzájárulhat egy olyan kognitív tartalék létéhez az agyban, amely úgy tűnik, meglehetősen hosszú időre elhalasztja az Alzheimer tüneteinek megjelenését” – mondta Fergus Vraik kutatásvezető.

A kutatók a Neurology című szakfolyóiratban emlékeztetnek rá, hogy jelenleg nincs olyan gyógyszeres kezelés, amely elhalasztaná az Alzheimer-kór tüneteinek jelentkezését.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/alzheimer-kor-ketnyelvuseg