Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Agystimuláló eszközt ültettek be Parkinson-kóros betegbe

A világon elsőként egy új, elektromos impulzusokkal stimuláló eszközt ültettek be egy betegbe a Parkinson-kór kezelése érdekében Kölnben. A gyufásdoboznál alig nagyobb méretű eszköz segíthet csökkenteni a betegséggel járó remegést.

A szerkezetet hétfőn ültették be az 58 éves páciens agyába. A műtétet végző egyetemi klinika közleménye szerint a műszer sokkal egyénibben és személyre szabottabban alkalmazható, mint elődei.

A szerkezet még kísérleti fázisban van, világszerte további negyven ember agyába fogják beültetni, az első eredményeket pedig egy év múlva összegzik a kutatók.

A Parkinson-kór lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség, amely a 65 év felettiek 1-2 százalékát érinti. A folyamat következtében az agyban a finom mozgásokat irányító úgynevezett bazális ganglionok mennek tönkre, és csökken a fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelődése is. A kórnak három fő tünete van: a nyugalmi remegés (tremor), az izommerevség (rigiditás), valamint a mozgások lelassulása (bradikinézia). Csökken a betegek arcmimikája, a folyamat későbbi stádiumában egyensúlyzavar, vérnyomásesés is előfordulhat. A kór gyakran jár depresszióval és a gondolkodás lelassulásával.

„Az új szerkezet mérföldkő a Parkinson-terápiában, mivel már nemcsak négy, hanem mindkét agyféltekén nyolc-nyolc érintkezési pontot hoz létre. Így a betegséget és mindenekelőtt a remegést finom adagokban blokkolja” – mondta el Lars Timmermann kutató, hozzátéve, hogy ezáltal elkerülhetik a szomszédos területek ingerlése során fellépő mellékhatásokat, például a beszédzavarokat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/parkinson-kor-agystimulalo