Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Árthatnak a fájdalomcsillapítók a fiú magzatoknak

A fájdalomcsillapítók, például a paracetamol, az aszpirin vagy az ibuprofen, terhesség alatti szedése hozzájárulhat a fiú magzatoknál a rejtettheréjűség, és a férfimeddőség kialakulásához, véli egy nemzetközi kutatócsoport.

A rejtettheréjűség, azaz amikor a fiúgyerek heréi nem szállnak le a hasüregből a herezacskóba, az egyik kockázati tényezője a sperma rossz minőségének, és a későbbi életben a hererák kialakulásának is.

A finn, dán és francia szakemberek által végzett kutatás vezetője, Henrik Leffers szerint a nyugati országokban élő állapotos nők több mint fele szed enyhe fájdalomcsillapítókat. Az orvosok általában nem javasolják a gyógyszerszedést terhesség alatt, de bizonyos esetekben biztonságosnak tartják a paracetamol, az ibuprofen vagy az aszpirin alkalmazását.

A kutatók 834 dán és 1463 finn nőt kérdeztek ki arról, hogy milyen gyógyszereket szedtek terhességük alatt, megszületett fiaiknál pedig azt vizsgálták, milyen mértékben szálltak le heréik. A felmérés azt mutatta, hogy azoknál a nőknél, akik többféle enyhe fájdalomcsillapítót szedtek egyidejűleg terhességük alatt, hétszer nagyobb volt annak valószínűsége, hogy a megszületett fiúnál probléma adódik a herék leszállásával. A legérzékenyebb időszaknak a várandósság második trimesztere bizonyult, az ekkor szedett gyógyszerek 16-szorosára növelték a rejtettheréjűség kockázatát.

A Human Reproduction című szakfolyóiratban ismertetett kutatás másik részét állatkísérletek tették ki, amelyekben azt vizsgálták, milyen hatással van a patkányok hím utódaira, ha a kihordás ideje alatt fájdalomcsillapítót kapnak az anyaállatok. Kiderült, hogy éppen a hím nemi szervek kialakulásának idején csökken a gyógyszerek következtében a tesztoszteron szintje a patkányokban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fajdalomcsillapito-rejtettherejuseg