Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kevesebb lehet a korai vetélés a lombikbébi-módszernél

A lombikbébi módszer (IVF) eredményessége akár kétszeresére-háromszorosára is emelkedhet egy új, az embriók szűrésére szolgáló technika alkalmazásával – jelentették be brit kutatók.

A teszt segítségével már az anya méhébe való beültetés előtt azonosíthatják az embriókban azokat a kromoszóma-rendellenességeket, amelyek korai vetéléshez vezethetnek. A korai terhességek elvesztésének 70 százalékáért a kromoszómákban lévő abnormális eltérések felelnek. Az IVF-eljárás során megtermékenyített petesejtek öt nap elteltével az úgynevezett blasztocita állapotba jutnak. Az embrió ezen a napon, ebben az állapotban szokott beágyazódni a méhbe, és az IVF-eljárás során is ekkor ültetik vissza.

Az új módszernél a blasztocita külső sejtjeiből – amelyekből később a placenta alakul ki – vesznek mintát, és ezekben a sejtekben ellenőrzik a kromoszómák épségét. Csak azokat az embriókat ültetik be, amelyeknél nem tapasztaltak rendellenességet. A technika újdonsága, hogy a blasztocita belső sejtjeit – amelyekből a magzat alakul ki – nem érinti a mintavétel.

Az IVF eredményességi aránya jelentősen függ az anyai életkortól. Mint Simon Fishel, az új technika klinikai próbái a manchesteri CARE termékenységi klinika igazgatója a BBC-nek elmondta, ha egy 40 év körüli nőnek most 10 százalék az esélye a teherbe esésre, akkor az új módszer alkalmazásával 30 százalékra is emelkedhet. Egy 30 körüli nőnél, akinek esélye korábban 30-40 százalék volt a terhességre, az arány akár 80 százalékra is növekedhet.

A módszer kipróbálásában részt vevő első három, harmincas évei végén lévő brit nő szülése december végére várható.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/lombikbebi-modszer-sikere