Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A nők nagyobb valószínűséggel élik túl a súlyos baleseteket

Egy érdekes eset kapcsán derült fény arra, hogy a nemi hormonok súlyos sérülések esetén hátrányos helyzetbe hozzák a férfiakat a nőkkel szemben, és emiatt kisebb az esélyük a túlélésre.

Néhány évvel ezelőtt Dr. Edward E. Cornwell, a Johns Hopkins Kórház akkori baleseti sebésze egy fiatal férfit kezelt, akit lövések értek a mellkasán és az ágyékán. A páciens heréi komolyan megsérültek, ám életveszélyes állapota ellenére túlélte a műtétet és csodás módon felépült. Cornwell úgy vélte, azért, mert a sérült herék beszüntették a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelését.

A kórház munkatársai a gyanút igazolandó több mint 48 ezer súlyosan sérült beteg adatait elemezték ki. A 12 év alattiaknál, illetve a 65 év felettieknél nem találtak eltérést a nemek között a felépülés mértékében, azonban a 13 és 64 év közöttieknél, akiknél a hormonok teljes erővel működtek, a nők 14 százalékkal nagyobb valószínűséggel gyógyultak meg.

 

Egérkísérletek során is bebizonyosodott, hogy baleset esetén a nőstények esélye nagyobb a túlélésre, mint a hímeké, kivéve, ha azokat ivartalanították. Vagyis a gyógyulás mértéke összefügg a tesztoszteron mennyiségével, a súlyosan sérült férfi betegeket tehát érdemes lehet olyan orvosságokkal kezelni, amik blokkolják a férfi hormonokat.

Az utóbbi években kevés új kezelést fejlesztettek ki a komoly sérülést elszenvedett betegek túlélési esélyeinek javítására, de ez az ötlet megér egy próbát. „Ha találunk módot arra, hogyan befolyásolhatjuk ezeket a hormonokat a férfiakban, akkor talán javíthatunk a túlélési esélyeiken” – nyilatkozta a Journal of Trauma című szaklapban megjelent tanulmány szerzője, dr. Adil H. Haider.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/sulyos-baleset-tulelese