Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

A terhesség alatti influenzaoltás megvédi az újszülöttet is

Kisebb eséllyel kerültek kórházba légzőszervi betegség miatt életük első hat hónapjában azok a csecsemők, akik anyját várandósan beoltották influenzavírus ellen – állapították meg amerikai kutatók.

Angelia Eick és kutatócsoportja két amerikai őslakos rezervátumban élő, összesen 1160 anya-gyerek párost vont be vizsgálatába. Az amerikai őslakosok közösségeiben a gyerekek a szokásosnál nagyobb arányban kapnak el súlyos légzőszervi fertőzéseket, mint az amerikai átlagnépesség körében.

A vizsgálat három influenzaszezonban kísérte nyomon az anyákat és csecsemőiket. A résztvevőktől vért vettek az influenzaszezonok előtt és után, valamint figyelték náluk az influenzaszerű tünetek megjelenését.

A baba születését követő influenzaszezonban a beoltott anyák csecsemői 41 százalékkal kisebb eséllyel fertőződtek meg a laboratóriumi vérvizsgálatok szerint, és 39 százalékkal kisebb valószínűséggel kerültek kórházba influenzaszerű megbetegedésekkel, mint azok a gyerekek, akik anyja nem kapott influenza elleni védőoltást.

A kutatók azt is megállapították, hogy a vakcinált anyák újszülöttjeinek vérében magasabb volt az influenzavírusok elleni antitestek aránya születéskor, valamint 2 és 3 hónapos korban is – olvasható az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/terhesseg-influenza-oltas