Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A magas ösztrogénszint befolyásolja az agyműködést

A peteéréskor tapasztalható lomhaságért és a koncentrációs zavarokért az ilyenkor jellemző magas ösztrogénszint lehet felelős, a hormon ugyanis gátolja a kognitív képességeket kanadai kutatók szerint.

Az ösztrogén közismerten jelentős szerepet játszik a tanulás és az emlékezet terén, a magas ösztrogénszintről pedig már korábban kimutatták, hogy gátolja a nők koncentrációs készségét, de a montreali Concordia Egyetem kutatói elsőként bizonyították, hogyan okozhatja a hormon közvetlenül ezt, az érett agyi szerkezetekre vonatkozó hatást.

Wayne Brake és munkatársai kísérleti patkányoknak több alkalommal játszottak le egy hangjelzést, bármiféle következmény nélkül. Miután megszokták és már nem fordítottak figyelmet rá, újabb stimulust csatoltak a hanghoz. Az alacsony ösztrogénszinttel rendelkező patkányok gyorsan megtanulták, hogy a hang összefügg az új stimulussal, míg a magas ösztrogénszinttel rendelkező állatoknak hosszabb ideig tartott ennek az emléknek a kialakítása.

„Ezt a hatást csak felnőtt nőstény patkányokban figyeltük meg – írják a kutatók a Brain and Cognition folyóiratban megjelent tanulmányban. Ez és a többi eredményeink arra utalnak, hogy az ösztrogén közvetlen hatást gyakorol az agyra, valószínűleg úgy, hogy gátolja az agyi jelzőmolekulák működését. A következő lépés az, hogy meghatározzuk, pontosan hogyan zajlik ez a folyamat.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/osztrogen-agy