Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Depresszióhoz vezethet a terhesség alatti pszichés erőszak

A terhesség alatt a partnertől elszenvedett pszichológiai terror növeli a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét, még akkor is, ha nem jár fizikai bántalmazással – állapította meg egy brazil kutatás.

Dr. Ana Bernarda Ludermir és a Pernambuco Állami Egyetem munkatársai 1133, 18 és 49 év közötti, a terhesség harmadik harmadában lévő terhes nőt vizsgáltak 2005 júliusa és 2006 decembere között.

A felmérésben a kutatóik az alanyokkal terhességükre és a szülés utáni időszakra kiterjedő kérdőívet töltettek ki, amely felölelte a partnertől elszenvedett erőszakos cselekményeket, valamint a kérdésekből következtetni lehetett arra, hogy a terhesség után kialakult-e és milyen fokú depresszió.

Az eredményekből szerint az összes résztvevő 26 százalékánál alakult ki terhesség utáni depresszió, és a nők 28 százalékát érte főként pszichológiai jellegű bántalmazás a partnere részéről. A statisztikai értékelés feltárta, hogy a gyakoribb pszichológiai erőszak mintegy kétszeresére növeli a depresszió esélyét azokhoz képest, akik egyáltalán nem élnek át ilyen jellegű élményt.

A tanulmányt a Lancet című orvosi folyóirat közölte.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/terhesseg-eroszak-depresszio