Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Mégsem csökkenti a cukor az újszülöttek fájdalmát

A nemzetközi iránymutatásokkal ellentétben amerikai kutatók szerint az újszülötteknek adott cukor nem csökkenti a fájdalmat.

Klinikai próbákra alapozva 2001-ben jelent meg a szakmai ajánlás, hogy cukoroldatot adjanak az újszülötteknek a beavatkozások miatt fellépő fájdalom csökkentésére.

A The Lancet című orvosi folyóiratban most ismertetett tanulmány szerint azonban az agy és a gerincvelő aktivitásának vizsgálatával arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a cukoroldat nem csökkenti a fájdalom idegi jeleit, csak a babák arckifejezése változik meg közben.

Rebeccah Slater, a University College London munkatársa csoportjával 59 újszülöttet vont be vizsgálatába. A babák sarkát vérvétel miatt megszúrták, miközben elektródákkal ellátott sapkával rögzítették agyuk aktivitását. Az újszülöttek egyik csoportjának cukoroldatot cseppentettek nyelvére, másik csoportjának pedig vizet. A kutatók nem találtak különbséget a két csoportban lévő babák fájdalomra adott reakciója között.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/cukor-ujszulottek-fajdalom